Bij de daguitstappen rijden we met zo weinig mogelijk auto’s en delen de vervoersonkosten.
De picknick nemen we vaak mee voor onderweg (in de vrije natuur).
Belangrijke opmerking:
Een vast programma een jaar voordien opstellen is de laatste jaren blijkbaar moeilijker en moeilijker. Niet het opstellen is het probleem, maar wel het ons houden aan het programma wordt moeilijker. Vraag is of dat belangrijk is. Afhankelijk van de omstandigheden (weer, jacht, …) wordt steeds gezocht naar een waardig alternatief of aanpassing van de wandeling. Het onderstaande programma is steeds vatbaar voor aanpassingen.
Het is daarom ook belangrijk om de maandelijkse nieuwsflash te ontvangen en te raadplegen. Om verrassingen te vermijden is tijdig inschrijven dan ook zeer wenselijk.  
Mocht je de nieuwsflash nog niet ontvangen is het best om je mailadres door te geven. Op deze manier ontvang je steeds de recentste informatie.
Inlichtingen en inschrijvingen: Marc Meert 0477 614 7

Zondag 3 maart 2019: Lentewandeling Kalterherberg - Monschau

 

Deze wandeling kennen we nog van vroeger maar we doen het momenteel in een rustigere periode. We vertrekken in Kalterherberg (550m) voor een wandeling van 16-18km. We dalen onmiddellijk af in de vallei van de Rur. Deze volgen we stroomafwaarts en komen zo langs Gut Reichenstein om zo in Monschau (430m) te belanden. Bij het verlaten van Monschau is er eerst een klein klimmetje. Hier wandelen we langs de Teufelslei en de Engelslei. We dalen terug of tot in de vallei van de Perlenbach om langs het stuwmeer te wandelen. Ofwel verlaten we hier reeds de vallei ofwel maken we nog een ommetje via de Höfener(Perlenbacher)mühle. We picknickken onderweg. Café in Monschau.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±120km Luik - Eupen - (Monschau) - Kalterherberg
koffie konditorei Eupen

Zondag 17 maart 2019: Lentewandeling Wurmvallei (Kohlscheid D)

Voor onze eerste lentewandeling (14- 16km) trekken we naar de vallei van de Wurm en de Broicherbach tussen Aken en Herzogenrath.  Voor deze wandeling zijn er twee auto's nodig. We vertrekken aan het kasteel Ottenfeld in Alsdorf. Hier wandelen we door het natuurgebied in de vallei van de Broicherbach. Deze mondt uit in de Wurm (of Worm) in de buurt van Herzogenrath. Deze volgen we in de richting van Aken. Het wordt hier telkens wat op en af de helling wandelen (20-30m). In Scherberg eindigt onze wandeling. We nemen de picknick mee voor onderweg. Café Kohlscheid (Noah's Cafe & Bar )18 Markt,
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±18u.  Reisweg enkel ±90km Maasmechelen - Aken - Wurselen
koffie Kamps Bäckerei  Bardenberger Str. 124, Rewe, Würselen

Zaterdag 30 maart 2019: Lentewandeling Voeren

Deze wandeling (16-17km) op zoek naar voorjaarsbloemen vertrekt in St-Martens Voeren (120m). Via het natuurgebied Altenbroek klimmen we naar Mheer (170m). Via het Hoogbos dalen we af naar 's Gravenvoeren. Terugkeren doen we via Schophem en Groendaal. We nemen de picknick mee voor onderweg. Cafés in Mheer en 's Gravenvoeren
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±18u.  Reisweg enkel ±130km Luik - Visé  koffie  café Berwine in Moelingen

Zondag 14 april 2019: Narcissenwandeling Oleftal - Rocherath

Hopelijk gokken we goed. Mocht het bloeiseizoen anders zijn kan de datum nog wijzigen. Wij gaan op wandel in een gebied dat vol staat met Wilde Narcissen. Deze wandeling vertrekt aan de Enkelbergermühle. We wandelen door beekvalleitjes en bosgebieden richting Duitse grens (Hollerath). Deze wandeling van 12- 14 km kent weinig hoogteverschillen (lichte stijgen en dalen). Via een andere weg keren we terug naar ons vertrekpunt  We nemen de picknick mee voor onderweg (Let op geen café onderweg).
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±140km Luik - Eupen - Monschau - Rocherath
koffie konditorei Eupen

Zondag 12 mei 2019:  Fietstocht Lier

Deze eerste fietstocht (61km) brengt ons terug naar de Netevallei. De tocht begint in Nijlen. We zoeken meteen de Kleine Nete op Deze volgen we naar Lier. Verder gaat de tocht naar Duffel. Hier keren we terug en gaan op zoek naar de Grote Nete. Deze brengt ons naar Berlaar. Van hieruit keren we terug naar Nijlen. We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek om 9u op de Vismarkt in Tessenderlo terug ±18u
Reisweg enkel ± 40km Tessenderlo - Geel - koffie  Nijlen (café centrum - gemeentestraat 4)
Opm. Er is normaal geen vervoer meer voorzien voor fietsen. Wie toch graag heeft dat zijn/haar fiets vervoerd wordt, moet eerst contact opnemen met Jos V 0495 29 05 75

Zaterdag 27 april 2019:  Bloemenwandeling Elsloo

Deze wandeling is een absolute klassieker en aanrader om de voorjaarsbloemen te gaan bekijken. Samen met de Limburgse Natuurgidsen trekken we opnieuw naar dit schitterende voorjaarsbos.
Vermits de gids reeds aanwezig is komen we samen in Elsloo.
Vertrek 14u aan de kerk in Elsloo (parking langs de Scharberg).

Zaterdag 25 mei 2019: Bloemenwandelingen Plombière

Voor deze bloemenwandelingen trekken we naar de zinkstreek in samenwerking met de Limburgse natuurgidsen. In de voormiddag wandelen we 5-6 km in het natuurgebied langs de Geul in Plombières. Dit oude industriegebied is intussen omgetoverd tot een prachtig natuurgebied. We gaan er op zoek naar het Zinkviooltje, Zinkboerenkers, Engels gras en nadere boeiende planten. Na de middag rijden we naar Kelmis. Hier maken we een wandeling (7km) in het gebied van de Hohnbach.
Samenkomst voormiddag om 10 uur aan het gemeentehuis in Plombières (Rue du Chemin de Fer 29)
Samenkomst namiddag om 14 uur aan het Kruispunt Lutticherstrasse en Chemin d Emmaburg (nabij de Lidl) in Kelmis.
Wie van de Werkgroep wil meerijden neemt vooraf contact op voor verdere afspraken. Koffie Wertz Konditorei. Lütticher Str. 214 Kelmis

Zondag 9 juni 2019: Fietstocht Vinkeveen

Deze zomerse fietstocht (50 km) brengt ons terug naar de bloemenrijke Vechtstreek rond Utrecht. De tocht vertrekt in Vinkeveen. Voortdurend rijden we langs grachten en beken en door weilanden met heel wat sloten. Via de Vinkeveense plassen rijden we naar de Waver om zo aan de Amstel te komen. Via de Amsteldijk rijden we naar Uithoorn en verder naar de Nieuwkoopse plassen. Deze laten we rechts liggen en keren via de Veenkade terug naar Vinkeveen. We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek om 8u op de Vismarkt in Tessenderlo terug ±20u
Reisweg enkel ± 180km Tessenderlo - koffie De Lucht
Opm. Er is normaal geen vervoer meer voorzien voor fietsen. Wie toch graag heeft dat zijn/haar fiets vervoerd wordt, moet eerst contact opnemen met Jos V 0495 29 05 75

Zondag 23 juni 2019:  Bloemenwandelingen Perlenbach – Hoge venen

Voor onze volgende bloemenwandeling trekken we ditmaal naar de Hoge Venen. We gaan er twee wandelingen maken (6-7 km). De eerste wandeling voert ons naar de prachtige vallei van de Perlenbach. Nadien trekken we het echte veen in: Im Platten Venn en Nahtsief. We hopen tijdens beide wandelingen heel wat boeiende planten, insecten e.a. zaken waar te nemen.
We nemen de picknick mee voor onderweg. Cafés Ternell en Höfen.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±110km Luik - Eupen - Monschau - Rocherath
koffie konditorei Eupen

Zondag 14 juli 2019:  Fietstocht Beringen - Diest - Tessenderlo

Het wordt zowaar een fietstocht van bijna 70km.
We vertrekken dan ook al vroeg. We komen samen om 9 uur op de grote parking van be-MINE in Beringen-mijn. We kunnen voor een koffie terecht in het cafétaria van het zwembad. De tocht gaat langs de mooiste gebieden in onze eigen omgeving. Van be-MINE rijden we naar het kanaal richting Beringen. Hier zoeken we de vallei van de Zwarte beek op. Via Groenlaren rijden we naar Lummen en verder naar Zelem. Via het Webbekomsbroek komen we in Diest terecht. We blijven in de Demervallei om zo in Zichem te belanden. Via Averbode rijden we naar Gerhagen. Verder gaat het via de Wetsberg naar het centrum van Tessenderlo. De oude spoorlijn volgen we tot in Geneberg (Ham). Hier keren we terug naar be-MINE. We nemen de picknick mee voor onderweg. Eén probleem: onderweg zijn er veel te veel mooie terrassen en stopplaatsen.
Vertrek om 9u op de parking van be-MINE in Beringen   
Koffie in de cafétaria van het zwembad - terug  afhankelijk van het aantal terrassen ±18u

Zondag 28 juli  2019:  Bloemenwandelingen Sourbrodt

Voor onze zomerse bloemenwandeling in de Ardennen trekken we ditmaal naar de Hoge Venen. En wie weet is er ook een Zwarte ooievaar te zien. We gaan er twee wandelingen maken (8 en 6 km). De wandelingen gaan door in het natuurreservaat la petite Roer in (Sourbrodt) en Am Grünen Kloster. We nemen de picknick mee voor onderweg (of in het natuurcentrum van de Botrange).
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±100km Luik - Eupen - Sourbrodt
koffie konditorei Eupen

Zondag 11 augustus 2019: Fietstocht Postel

Een fietstocht (56 km) in de buurt van Postel, het is al even geleden. Het vertrek is in Mol Maat. Voor onze koffie rijden we meteen naar de Blauwe kei. Daarna gaat de tocht verder via het kanaal naar Bocholt tot we  afslaan richting Luyksgestel. Langs binnenwegen komen we langs de Cartierheide. Hier gaat het via Bladel langs de Kroonvense heide richting Postel. Langs de Ronde put rijden we naar het kanaal van Dessel  om zo terug in Mol Maat te komen. We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek om 9u op de Vismarkt in Tessenderlo terug ±18u
Reisweg enkel ± 30km Tessenderlo - Ham - Balen - Mol Maat
Koffie de Blauwe Kei
Opm. Er is normaal geen vervoer meer voorzien voor fietsen. Wie toch graag heeft dat zijn/haar fiets vervoerd wordt, moet eerst contact opnemen met Jos V 0495 29 05 75

 Zondag 25 augustus 2019:  Bloemenwandeling Breinigerberg

Of wordt het een paddenstoelenwandeling. Het gebied is voor beide uitstekend. Vertrekken we doen we vanuit Vicht (230m). We klimmen meteen de Vichterberg (300m) en wandelen we verder naar de Schlangenberg. Zo  komen we in het Münsterwald (naaldhout) terecht (picknickhutten).  We dalen af naar de Vichtbach en komen zo in Zweifall (230m) terecht (tijd voor een opkikker). Afhankelijk van de tijd maken we hier nog een ommetje door het bosgebied (loofbos) . We klimmen terug tot op een hoogte van 360m. We nemen de picknick mee voor onderweg.  Mogelijk café in Zweifall.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±100km Genk - Aken - Stolberg - Vicht
koffie wegrestaurant Aachenerland

Zondag 15 september 2019: Bloemenwandeling Han-sur-Lesse

Voor deze wandeling (15km) trekken we naar Han-sur-Lesse. De wandeling vertrekt in Belvaux. Langs de Lesse wandelen we tot aan het kasteel van Resteigne. Mogelijk zijn er al wat paddenstoelen. Verder gaat het via Chéfiri ,Auffe,Hérimont naar Les Grignaux. In Han is het tijd voor een koffie of een  ... Rochefort. De terugweg gaat via Turmont, Thérimont, Bois de Niau en Amont. Het wordt een afwisselende wandeling met regelmatig kleine klimmetjes (±50m) We nemen de picknick mee voor onderweg. Cafés in Han en Resteigne
Vertrek 7u30 in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±20u. Reisweg enkel ± 170km - Luik - Namen - Lavaux St Anne - Belvaux
koffie wegrestaurant Wanlin.

Zondag 29 september 2019: Fietstocht Cadzand - Breskens - Oostburg

Voor onze laatste fietstocht van het jaar  (52 km) trekken we naar zee. We vertrekken in Cadzand (betaalparking). Er is wel een strandpaviljoen voor onze koffie met.... Tijdens het eerste deel van de tocht blijven we langs de zee rijden tot in Breskens. Af en toe zullen er ook vogels te zien zijn. De terugtocht gaat door de polders met hier en daar een kreek. Via Oostburg en Retranchement komen we via het Zwin terug in Cadzand. We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek om 8u op de Vismarkt in Tessenderlo terug ±20u
Reisweg enkel ± 155km Tessenderlo - Antwerpen - Maldegem - Cadzand
Koffie strandpaviljoen de Zeemeeuw of de Piraat
Opm. Er is normaal geen vervoer meer voorzien voor fietsen. Wie toch graag heeft dat zijn/haar fiets vervoerd wordt, moet eerst contact opnemen met Jos V 0495 29 05 75

Zondag 13 oktober 2019:  Paddenstoelenwandeling Preuswald (Aken)

Het wordt een tocht in twee delen. Afhankelijk van hoeveel paddenstoelen we zien maken we twee wandelingen van 6 tot 8 km door het Preuswald ten zuiden van Aken. Het wordt een wandeling met afwisselend wat stijgen, wat dalen en wat vals plat. Eén bezienswaardigheid onderweg is het Ehren- und Waldfriedhof Bismarckturm. We nemen de picknick mee voor onderweg.  Geen cafés onderweg.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u.  Reisweg enkel ±100km Luik - Aken 
koffie Konditorei Moss Jahnplein 8 Steinebrück Aken

Zondag 10 november 2019: Winterwandeling: Roetgen- Rott

Deze wandeling (±16 km)vertrekt even buiten Roetgen in de buurt van het Dreilägerbachtalsperre -Kuhberg.  We volgen de Vichtbach stroomafwaarts tot even voorbij Rott. Hier is het even klimmen (60m) om daarna terug af te dalen. Wewandelen nu in de vallei van deLensbach (stroomopwaarts) om daarna over te steken naar de Hasselbachgraben en de Schleebachgraben (steeds lichtjes stijgen en dalen). Zo komen we terug aan ons vertrekpunt.  We nemen de picknick mee voor onderweg - geen café onderweg.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u. Reisweg enkel ± 100km - Genk - Aken - Roetgen
Koffie Konditorei Roetgen heidbuechelcafe bundesstrasse 42
backerei Moss Rosentalstraße 59, Faulenbruchstraße 1, Roetgen

Zondag 24 november 2019: Winterwandeling: Vielsalm- Pt-Thier- Gd-Halleux    

 De wandeling (±14-16 km) vertrekt  in Petit-Thier (450m). We beginnen met een klim van 50m om daarna af te dalen naar Grand Halleux (330m). Hier komen we in de vallei van de Salm. Deze volgen we even stroomopwaarts om daarna via een helling tot in Vielsalm te wandelen (café's aanwezig). Afhankelijk van de tijd keren we terug naar Petit-Thier via Priesmont of via Burtonville.
We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u. Reisweg enkel ± 140km - Luik - Baraque Fraiture - Vielsalm 
koffie wegrestaurant Sprimont-Noidré.

Zondag 8 december 2019:  Vogelwandelingen in Damme, Zwin, Cadzand.

 

Het wordt een ouderwetse uitstap, maar ditmaal niet met de bus. In de voormiddag maken we een wandeling (6-7km) in Damme. Afhankelijk van het weer rijden we vanuit Damme naar Cadzand voor een wandeling langs de dijk van het zwin en/of naar Oosthoek(Siska) in Knokke voor een wandeling door de Zwinbosjes of brengen we een bezoek aan het vernieuwde Zwin.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±20u.  Reisweg enkel ±160 - 180km
koffie Damme StPietershoeve Damsevaart15 (9u)-DeVrede Visserstraat97 Moerkerke (9.30)

Zaterdag 28 december 2019: Winterwandeling: Erezée - Wéris

Deze wandeling (±16 km)vertrekt in Erezée (300m). We maken een klim van 50m in het bos om daarna terug af te dalen tot in Fanzel (250m). Hier klimmen we 100m in het bos van Wéris en kiomen zo langs een dolmen (Lit du Diable) en een Menhir Li Boussou Curé. We dalen terug af voor een bezoek aan Wéris (mogelijk een café). Opnieuw wordt het klimmen en dalen tot in Eveux en nochmaals tot in Erezée. We nemen de picknick mee voor onderweg.
Vertrek 8u in Paal  op de carpoolparking aan de oprit 26 van de E313
Terug ±19u. Reisweg enkel ± 125km - Luik - Manhay - Erezée
koffie wegrestaurant Sprimont-Noidré.